lunes, 21 de abril de 2014

Sundsvalls Kulturskola Besök Hösten i Barcelona 2003 och 2005


Hej Astrid och Jairo.
Hoppas ni har det varmt och skönt. Det är snö och kalt här fortfarande.
Vi arbetar för fullt att lämna Vår ansökan i god tid före den 1:a April för att kunna besöka er med fler lärare under hösten. 2005
Ulf Östholm hade ringt Jairo för en inbjudan som vi hoppas att den kommer i tid.

Med Vänliga hälsningar Bijan och Ulf Sundsvall

Sundsvalls Kulturskola
Floragatan 8
852 37 Sundsvalls
 
På bilden på Berga Catalunya. Ann-Britt Sörensen rektor, Ulf Östholm
Bijan Toghiani-Riz,  Astrid Lindström, Jairo Narváez. 
 
Musik från Sundsvalls Folkmusik och Luciatåget.
Den svenska traditionen har sitt ursprung i både nordiska och kristna seder. Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Luciafirande och besläktade traditioner har genomgått en utveckling genom århundradena; omkring sekelskiftet 1900 etablerades en gemensam och allmänt spridd luciatradition i Sverige. Den moderna svenska luciatraditionen.

Ett ord många förknippar med folkmusik, är spelmansmusik – en dansmusik som oftast är fiolbaserad. Till spelmansmusiken hör gånglåtar och brudmarscher samt dansrytmerna polskor, vals, schottis, hambo, polka. Något mindre vanliga låttyper är exempelvis engelska, halling och menuett. Jämfört med nutida västerländsk musik är olika varianter på 3/4-dels takt mycket vanligare.

Det vanligaste instrumentet inom folkmusiken idag är fiolen som snabbt blev mycket populär då den kom under 1600-talet, alltså ungefär samtidigt som den kanske mest typiska svenska dansen, polskan. Dagens trend inom folkmusiken är dels att nyare instrument såsom gitarr, mandola.