Onsdag 3 maj 2000
13.00 Busstransfer från flygplatsen till hotell Atenas. Vi mot på flygplatsen av en person som hjälper oss till bussen och som berättar om Barcelona under resan.
14.00 Lunch på hotellet
15.00 Samling i hotellets konferensrum.
Var och en berättar kort om sina mal tör det kommande året (personlig utveckling, yrkesmässig utveckling och utveckling tör tidningen dar man själv kan bidra). Du ska också lia med deg ett forseglat kuvert med dessa mal ned skrivna. adresserat till deg själv. OBS! Det skrivna ar BARA för deg; ingen annan ska läsa det. När Överkursen återsamlas om ett år får du kuvertet tillbaka och kan själv jagföra dina tanka mal med hur det blev.
17.00 Astrid Lindström, var guide och tolk, tar oss med till La Sagrada Familia och, om vi hinner, till Casa Milá
Astrid och hennes kollega Jairo Narváez (colombian, som bott i Sverige 25 år) är vänortrepresentant for Högsby kommun och den katalanska staden Berga. Jairo är numera anställd i Högsby kommun och har bidragit aktivt till att få Svenska Paviljongen av år 1929 återuppbyggd i staden Berga.
20.30 Middag på Las Siete Puertas tillsammans med Astrid, Jairo och ev några gäster Under middagen for vi möjlighet att samtala mer om Barcelona och Katalonien och om tidningarnas situation.
Torsdag 4 maj 2000
11.30 La Vanguardia Särskild guide tar emot och visar video, svarar på frågor, visar runt på tidningen, aven redaktioner Möjlighet till samtal med redaktörer beror på, tills vidare. La Vanguardia började en stor om-strukturering förra året. Bildade Godó-gruppen och for drygt en vecka sedan byttes chefs redaktören ut. Konkurrensen om läsare ar mycket uppskruvad. Tidningarna ger mer-varde i form av olika dyrbara supplement i pappers-format och CD-Rom, lexikon. språkkurser, datakurser. myntsamlingar, till och med äkta pärlor (Man får en varje sondag om man prenumererar eller köper sondagstidningen)
13.00 Sportjournalisterna besöker sporttidningen Mundo Deportivos redaktion
(tidningen ingår i Vanguarida-gruppen). Ev turistande for övriga.
17.30 El Periódico Guide tar emot och visar tidningen. Besöket beräkna ta två timmar. Några i gruppen kan få stanna kvar längre och följa redaktionens arbete.
El Periódico liar ett teknologiskt forsprång med ett totalintegrerat datasystem mellan nyhets-redaktion och ett helt nytt tryckeri, det modernaste i södra Europa.
19.30 Middag på hotellet
21.00 Gemensam buss till Palau de la Música och underhållning med Pablo
Milanés, kubansk trubadur.
Byggnaden ar ett unikt modernism konserthus, en av Barcelonas sevärdheter.
Fredag 5 maj 2000
10.30 Besök på utbildningen for tidnings design vid ett av Barcelonas universitet OBS 1: Ev alternativt program for sportjournalisterna. Besked senare OBS 2: Möjlighet att besöka lokaltidning och Svenska Paviljongen i staden Berga (heldag!) Ledig eftermiddag
Samling på hotellet 21.00 Överkursens avslutnings middag på restaurang Can Costa
Lördag 6 maj 2000
08.30 Avresa från hotellet
10.30 Flyg till Karstrup
Deltagare: Christian Ferm, Daniel Svensson, Bosse Vikingson, Ternilla Bjorkqvist, Ulrik Sandebäck, Jan Stenqvist, Jan Brundy, Peter Karlsson, Johan Winsell, Gunnar Svensson Lennart Óhberg, Björn Håkansson, Marie Haglund, Magnus Hallvist, Magnus Larsson, Per-Anders Wadman, Elisabeth Deljamar, Kerstin Johansson, Sören Björklund,
Astrid Lindström, Jairo Narváez. Barcelona - Högsby Kommun, Högsby / Barcelona Tidningar: Smålands-posten, Växsjö Barometern, Kalmar BLT, Karlskrona Borås Tidning, Borås Ulricehamns Tidning, Ulricehamn Sydostpress, Kalmar
Med sikte på framtidens tidnings-läsare
FORTSATT FOKUS på lönsamhet för att kunna göra ännu bättre lokaltidningar. Fortsatt utveckling av det publicitet arbetet. Så ser koncernchefen Reinhold Lennebos målsättning ut för år 2000. Men egentligen funderar han längre än så.
Mitt huvudsakliga uppdrag är att speja mot horisonten. Det gäller att ha en uppfattning om hur det ser ut i framtiden. Med rätt utveckling, rätta frågeställningar, rätta allianser, rätt ekonomi, rätt lyhördhet - för kunder och får läsare. Vi måste veta vilken väg som är vår, betonar han. Resultatet för 1999 är nätt och jämnt klart forran Reinhold Lennebo blickar vidare. Mot mal som ligger är fram i tiden.
Med rätt kompetens och bra kvalitet kommer vi att ha förhållandevis goda år framför oss. Aven om annonsintäkterna skulle minska. 1999 blev hyfsat, sammantaget bättre än befarat. På några månader vändes resultaten i rätt riktning. Vi har nu fått ett fast grepp som vi ska hälla. Vi fortsätter rationaliseringarna för att halla god lönsamhet. Men han understryker att resultat inte bara är ekonomi, det är själva förutsättningen för den
publicistiska utvecklingen. Och 1999 gav en hel del utfall:
• I Tidnings utgivarnas tävling Träffa Rätt fick Smålandspostens och Barometern-OT:s ungsidor första respektive andra pris.
• Under året har kultursidorna i Smålandspostens fött stor och blandad uppmärksamhet.
• Blekinge Läns Tidning har får sjätte året i rad lyckats ho-ja sin upplaga.
Sydostpressarma i Växsjö blev inte bara svenska mästare i 4-fárgstryck. De utsågs aven till Aftonbladets basta tryckeri i landet.
Det finns väldigt mycket vi kan vara stolta över, konstaterar Reinhold Lennebo med ett leende.
Men vi måste publicistiska vässa oss ännu mera. Inte bara spegla det som händer utan också påverka. Vaga vara journalistiskt drivande. Själv hör han till dem som inte slår sig till ro och känner sig nöjd. Han tittar hellre framåt, men erkänner att efter fem år som koncernchef kan han också se tillbaka med viss tillfredsställelse.
- Det finns många tecken på ökat, nyttigt samarbete mellan bolagen i dag som lett till konkreta saker. Det finns större förståelse och ökad tydlig-
het i organisationen får sambandet mellan historia och framtid. Och folk är inte lika rädda för mig längre, påpekar han med självkritik i backspegeln.
Han tänker da på sitt uppdrag att samordna och effektivisera, vilket förstås inneburit förändring-ar. Ibland smartsamma sådana. Vad är da den personliga drivkraften i arbetet?
Egentligen att se människor och verksamhet utvecklas. Och att tillsammans med medarbetare sätta mal, och se hur vi kan sträcka oss för att na dem tillsammans.
I BRANSCHEN har Sydostpress varit tidigt ute med en enda chef i tidnings-huset, chefredaktör och VD i samma person. Det ser Reinhold Lennebo som en framgång. De två nya som till-träder på Barometern-OT respektive BLT lar dock, tillsammans med Smålands-postens ledning, få känna av det ökade tempot inom koncernen.
Ett fokus för 2000 blir att fortsätta stötta utvecklingen i och mellan bolagen. Säger Reinhold Lennebo, både med skärpa och med förväntan om gott stimulerande samarbete. På ulia plan.
Varför säker Sydostpress samarbete utanför koncernen?
koncernchef Reinhold Lennebo:
Jag tror att vi som medieföretag har ett oerhört stort behov av att erbjuda vara läsare, kunder och medarbetare ständig utveckling. Om tidningarna ska förnyas behövs också en koppling till världen utanför.
Näringsliv från Svenska Dagbladet är ett spännande exempel på en ny allians. Den erbjuder vara kunder ett mer varde.
Ett annat bra exempel är alliansen med Borås Tidning dra vi bland annat koncentrerat oss på Tidnings-skolan.
Varför är allianser viktiga?
De är viktiga för att skapa en tillräckligt spännande framtid för vara läsare och kunder. Och naturligtvis medarbetarna. Blir det fler samarbetspartners i framtiden?
Det är jag rätt säker på. Jag tror vi bygger en del av vår framtid på allianser.
Det går inte att utesluta för värv, men det är anda nyttigheterna av ett samarbete som är det väsentliga. Förutom Borås Tidning och Svenska Dagbladet har vi i dag viktiga samarbete med TT och FLT.
Info: jaironarvaez54@gmail.com