jueves, 10 de marzo de 2011

Borås Tidning Måndagen den 13 November 2006

Planer på projekt med Barcelona

Sjöbo vill ha utbyte med nya kulturer. Sju personer reste till spanska Barcelona och kom hem med ett gemensamt EU-projekt. – Vi trodde aldrig att vi skulle nå så högt, säger Gunnar Redström.

SJÖBO . Han menar att vi har breda kontakter med stora delar av Europa, men kan för lite om länderna i söder och de muslimska delarna. Därför sökte Sjöbo kontakt med Barcelona. Tack vare att Bosse Nilsson sedan tidigare haft kontakter i den i katalanska huvudstaden gick det över förväntan.
Man fi ck träffa bland annat Kataloniens minister för ungdomsfrågor, vilket var huvudämnet för resan. – Många tidigare initiativ har varit orealistiska planer. Men vi träffade rätt personer och fi ck djup kontakt med stadsdelen Horta. Det är precis som Sjöbo ett geografi skt avdelat område, påpekar Bosse Nilsson.
Gruppen besökte fl era olika ungdomscentra: – Det visar sig att de har samma ungdomsproblem som vi, bara att det är så många fl er ungdomar hos dem, påpekar Gunnar Redström. En sak
som berördes är ordet ”ungdom”. I Spanien bor många hemma längre än här: – För dem är alla mellan 15 och 29 år ungdomar. De har stora mötesplatser för dessa åldrar som vi inte har på
samma sätt, berättar Birgitta Bergman. Reste tillsammans Man menar att en styrka i besöket
är att tjänstemän, politiker och andra reste tillsammans. Tanken är att detta snabbt ska ge ett organiserat samarbete. Jordi Casanoves i Barcelona skissar på en ansökan till EU som ska fi nansiera utbytet. – Förhoppningen är att folk härifrån kan åka ner på studiebesök, och att vi hela tiden har någon här från Barcelona, säger Gunnar Redström.

Vad har då en miljonstad att lära av Borås – En del vi kan tillföra är folkbildningen. Det fi nns det inte tillstymmelse till folkförbund i det landet, avslutar Bosse Nilsson.
Pelle Boersma

Gruppen som var i Barcelona för att knyta kontakter i ungdomsfrågor.
Stefan Eriksson (Camp Neptun), kommundelschef
Gunnar Redström, Christina Brandt (m), Lars-Åke
Johansson (s), Leila Pekkala (rektor Fristad folkhögskola),
verksamhetschef Birgitta Bergman och projektledare Bo Nilsson,
tillsammans med sittande Jordi Casanovas (ansvarig för
ungdomsfrågor i Barcelona kommun) Jairo Narvaez (Town Twinning)
och två värdar på detta
ungdomscenter.
Vi i Town Twinning – Barcelona Back Up - är öppna för samarbete och nya initiativ jaironarvaez54@gmail.com