lunes, 7 de marzo de 2011

Kataloniens Nationaldag, La Senyera - den katalanska Flaggan, Els Segadors – Nationalsången III


Kataloniens Nationaldag

Katalanerna firar sedan 1980 sin nationaldag den 11:e September. Den 11:e September är ett historiskt datum i Kataloniens historia och hänvisar till den 11:e September 1714 då Barcelona till slut tvingades kapitulera till franska och kastiliska soldater efter 13 månaders belägring av staden. Nationaldagen firas bland annat med kransnedläggning vid statyn av Rafael Casanova, en av krigshjältarna vid belägringen 1714. Statyn står i förorten Sant Boi, söder om Barcelona.

La Senyera - den katalanska Flaggan

La Senyera, som den katalanska flaggan heter, sägs ha uppkommit på 900-talet och tros vara en av de äldsta flaggorna i världen. Legenden berättar att de fyra röda strecken målades på Wildred den Håriges (Greve av Barcelona) gyllene sköld av Kung Charles den Skallige med fingrar som var täckta av blod från grevens skador.

Els Segadors - Nationalsången

Skördefolket Katalonien segersällt, ska bli rikt och åter blomstra. Bort med dessa människor, ack så skrytsamma och dryga. Skäran slår bra! Den ska du ta, fosterjordens räddare! Skäran slår bra! Skördefolket det är dags, åter dags att vara vaksam när en annan juni blir ska vi våra verktyg slipa väl. refr. Darra må vår fiende, när han ser vår stolta fana. Som vi fäller gyllne ax Kedjan huggs när det är dags. Refr.